Sådan taler du med dit barn om pride 

1 year ago 204

Pride-ugen fylder gader og butiksfacader med regnbueflag, og den årlige markering og fejring af mangfoldighed er en oplagt anledning til at tale med dit barn om, hvad vi fejrer, hvorfor vi gør det, og hvorfor nogle familier er forskellige fra andre. 

Der er stadig meget at kæmpe for, når det gælder forholdene for LGBTQ+-unge. En rapport, som LGBT+ Ungdom og LGBT+ Danmark udgav i 2021, viser, at LGBT+-elever trives dårligere i folkeskolen sammenlignet med alle andre elever i den nationale trivselsmåling.

Ensomhed og mistrivsel
På BørneTelefonen og HØRT er der mange samtaler, som handler om kønsidentitet og kønsforståelse og det at have en anden seksuel orientering eller tiltrækning end majoriteten. For mange børn og unge er det forbundet med mistrivsel og stor usikkerhed at skille sig ud.

37 pct. af LGBT+-eleverne føler sig ensomme i skolen, mens det i den generelle trivselsmåling gør sig gældende for 6 pct. at den generelle elevgruppe. Mange af LGBT+-eleverne føler sig mindst én gang om dagen eller et par gange om ugen triste og kede af det i skolen.

“Jeg er til drenge, men har ikke sagt det til nogen. Jeg vil gerne have en kæreste, men tør ikke sige det til nogen. Er bange for mine forældre ikke ville have mig mere.”
(Dreng, 12 år)

Mere end ni ud af ti LGBT+-elever oplever at blive kaldt homofobiske og transfobiske skældsord i skolen som fx ”bøsse”, ”lebbe” og ”homo”.

“I min klasse er der også meget dårlig stemning om det med at være gay. Så jeg er bange for at blive svinet til og bagtalt.
(Pige, 12 år)

Børn og unge fortæller om at være usikre på deres kønsidentitet og seksuelle orientering
Det emne, som børn og unge oftest fortæller om i samtalerne om kønsidentitet og kønsforståelse på BørneTelefonen og HØRT, er forholdet mellem barnet eller den unge og deres forældre (10,7 pct.). I mange af disse samtaler udtrykker barnet eller den unge bekymring over, hvordan de skal fortælle om deres oplevelser og tanker til deres forældre og en bekymring for, hvordan de vil reagere.

“Jeg er bange for at komme ud som biseksuel til mine forældre. Jeg har fået en kæreste af samme køn og dette har gjort at jeg tænker meget over, hvordan jeg kommer ud til mine forældre. Jeg tror egentligt ikke at mine forældre har noget imod dette, men jeg er stadig virkelig bange. Hvad nu hvis de bliver skuffede? Hvad nu hvis de bliver sure? “
(Pige, 14 år)

Mange LGBTQ+-børn og unge oplever desværre mobning, manglende forståelse og eksklusion af fællesskabet. Det kan resultere i ensomhed og dårlig trivsel. Ved at tale med dit barn er du med til at forebygge og fjerne tabuer, stigma og fordomme og dermed bidrage til, at alle børn kan være dem, de er. Vi har samlet nogle gode råd til, hvordan du gør: 

Der er mange måder at gå til samtalen om pride. Her er det vigtigt, at du tager højde for barnets alder, modenhed og det, de allerede ved. Find den indgangsvinkel, der passer bedst til der, hvor de er.  

Her er nogle forklaringer, du kan anvende: 

  • Pride er en fejring af, at vi alle er forskellige, kan forskellige ting og ser ud på forskellige måder. Det er en fejring af åbenhed og modet til stå ved den, man er.  
  • Pride er en måde at give opmærksomhed til minoriteter. Det minder os alle om, at der er mange måder at være sig selv på.  
  • Pride er en fest, hvor man kan finde glæde og fællesskab i noget, der kan være svært. Der er nemlig stadig mange, der oplever at blive råbt ad på gaden, holdt udenfor eller udsat for vold, fordi de bryder med normerne.  
  • For mange er det svært at stille sig frem som dem, de er. Man kan være bange for, hvad andre tænker. Til pride hylder vi modet til at være den, man er, uden frygt for hvad andre tænker. 
  • I lang tid var det ulovligt at være homoseksuel og at have en anden kønsidentitet end den, de er blevet tildelt. Det har været en lang og voldsom kamp at nå til der, hvor vi er i dag. Til pride fejrer vi sejrene. 
  • Der er stadig mange lande, hvor det er ulovligt at være homoseksuel og hvor det er farligt at gå anderledes klædt eller ikke føle sig som det køn, andre ser én som. Pride handler om, at vi kæmper for alles ret til at være dem, de er.   

Vær åben og nysgerrig sammen med dit barn, når I taler om seksualitet og køn. Hvis barnet stiller spørgsmål, så svar åbent og læg op til refleksion. Hvad tænker de selv? Tal med dem om alle de måder, vi mennesker er forskellige på. Køn, familieformer og seksualitet er kun én del af det.   

Hvis barnet ikke selv spørger, så overvej, om du skal tage hul på samtalen. Ved at være åben om køn og seksualitet giver du dit eget barn mere plads til at være sig selv, og du hjælper dit barn til at gøre det samme for andre.  

Som forælder kan man ikke undgå, at ens barn støder på hadefulde holdninger eller nedsættende bemærkninger. Det kan ske i skolegården, på sociale medier, i klubben eller når de gamer. De kan tage bemærkningerne til sig uden nødvendigvis at vide, hvad de betyder, eller begynde at udtrykke undren over for det, der er anderledes.  

Hvis dit barn bruger ”homo” som skældsord eller siger noget generaliserende om bestemte køn eller seksualiteter, så spørg ind til, hvor de har det fra, og om de ved, hvad det betyder. Undgå at skælde ud og forsøg i stedet at forstå, hvorfor de siger, som de gør. Forklar dem, at det kan såre andre, hvordan man bruger sine ord. 

Hvis det kommer fra skolen eller fritidsklubben, så kan du overveje at kontakte læreren eller træneren og gøre opmærksom på det, så det ikke bliver til en kultur blandt børnene.  

Hvor kan du finde mere information?

Hos BørneTelefonen kan du finde mere viden om køn og identitet. 

I første halvdel af 2023 har BørneTelefonen og HØRT haft over 900 samtaler om kønsidentitet, kønsforståelse og seksuel orientering.

I 2019 til 2021 handlede over 4000 samtaler om kønsidentitet og seksuel orientering. Læs meget mere om det her:

I LGBT+ Danmarks ordbog kan du lære en række af de vigtigste begreber og betegnelser, der som bruges om og af LGBT+-personer.

Vis mere +

Få nyt om Børns Vilkår

Nyhedsbrevet er til dig, som gerne vil vide mere om, hvordan vi sammen kan gøre det bedre for børn og unge i Danmark. Her får du fx gode råd til at forebygge mobning og svigt, gøre skilsmissen lettere og lære dine børn at navigere i en digital verden.

Read Entire Article