Vold mod børn stopper ikke i sommerferien – alligevel er der færre underretninger 

1 year ago 374

Antallet af underretninger på børn og unge udsat for vold og overgreb falder drastisk i skolernes sommerferie. Alt imens er antallet af samtaler om vold på både BørneTelefonen og HØRT på samme niveau som resten af året. I 2022 var der i alt 1.999 samtaler med børn og unge. Det svarer til mere end 5 samtaler om dagen – også i sommerferien. 

Jeg bliver slået af min far. Han siger at jeg ikke må gå ud af huset og jeg skal være i mit hus hele sommerferien uden at gøre noget. Jeg overvejer at løbe hjemmefra.

13-årig dreng til BørneTelefonen

Mens de fleste børn og unge glæder sig til en lang sommerferie, gruer andre for den. For de børn og unge, der er udsat for vold i hjemmet, kan sommerferien være en særlig svær tid at komme igennem. Udsigten til mere tid med familien kan i stedet for glæde blive fyldt med bekymringer og utryghed. 

I hele 2022 var der 1.999 samtaler om fysisk og psykisk vold på BørneTelefonen og HØRT. Det svarer til 3,7 pct. af alle samtaler, og kigger man isoleret set på juli, er andelen lige så høj. 

 ”På BørneTelefonen, HØRT og i vores bisidning taler vi med mange børn og unge, der er udsat for vold af de voksne, der burde passe på dem. Børn bliver skubbet ned af trapper, får knytnæveslag og får at vide, at de ikke er noget værd. Sommerferien er desværre ingen undtagelse – ofte kan volden endda eskalere i en ferietid”, siger Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår. 

Underretninger er omsorg for et barn 
Når skoler og daginstitutioner holder sommerferielukket, falder antallet af underretninger om vold og overgreb mod børn. Underretningstal fra Danmarks Statistik fra 2021 viser et markant dyk i antallet af underretninger i juli, hvor skolerne holder sommerferie. Tallene viser, at der i juli blev lavet 667 underretninger. Det er halvt så mange som i juni, hvor der blev lavet 1.397. 

”Underretninger tager et rystende dyk i sommerferien, og det skyldes næppe, at færre er udsat for vold i den periode. Lærerne står for langt de fleste underretninger, og i en tid, hvor de holder fri, har alle voksne et helt særligt ansvar for at opdage børnene. Alle voksne bør være ekstra opmærksomme her i ferien og huske, at en underretning er ren omsorg. Det er desuden en pligt for alle, som også skal overholdes i sommerferien”, siger Rasmus Kjeldahl. 

I 2021 stod lærerne for 28 pct. af underretningerne om vold og overgreb mod børn og unge. I 16 pct. af tilfældene var det daginstitution, fritidshjem eller lignende, der foretog underretningen. 

Se mere i undersøgelsen

Læs

BørneTelefonen og HØRT er åben alle ugens dage hele døgnet
– også i sommerferien.

Få nyt om Børns Vilkår

Nyhedsbrevet er til dig, som gerne vil vide mere om, hvordan vi sammen kan gøre det bedre for børn og unge i Danmark. Her får du fx gode råd til at forebygge mobning og svigt, gøre skilsmissen lettere og lære dine børn at navigere i en digital verden.

Read Entire Article